Webhejs...

Billede i høj opløsning
Høj opløsning, 300 ppi.

Billede i lav opløsning
Lav opløsning, 72 ppi.

Opløsning

Billeder til brug på hjemmesider behøver du ikke scanne ind i højere opløsning end 72 ppi. (pixel pr. inch)....!
Den eneste grund til at scanne i en højere opløsning er hvis du gerne vil bearbejde billedet i et billedbehandlingsprogram før du gemmer billedet i det rigtige format.

Opløsningen er for øvrigt en fuldstændig irrelevant parameter i forbindelse med billeder til hjemmesider. Den eneste pålidelige måleenhed på en skærm er pixel. Dvs. at du definerer dine størrelser i pixel, ikke i cm. eller tommer.

Et billede

Forestil dig nu at du vil kunne bruge et billede fra hjemmesiden til tryk. Du har indsat et billede på 300 x 300 pixel på siden og for at kunne bruge billedet til tryk skal du sætte opløsningen til 300 ppi. 
300 pixel, en opløsning på 300 ppi...... det giver et fint billede på 1 x1 tomme. Det er ikke ret stort, vel?

Modsat...!

Du vil gerne have et billede på hjemmesiden som kan bruges til tryk i en størrelse på 15 x 9 cm. og en opløsning på 300 ppi. 
Nu fylder billedet pludselig 1772 x 1063 pixel på skærmen i fysisk størrelse, og ca. 8-10 Mb. i filstørrelse...! 
Hvordan synes du selv det går?

Download i stedet

Der er overhovedet ingen grund til at sætte opløsningen højere eller lavere. Hvis de besøgende skal kunne downloade billedet til senere printning er det bedre at gemme billedet i et »Zip«-format, eller en PDF, eller EPS, og kun vise et mindre billede på skærmen. 
Den måde skærme er opbygget på gør nemlig at du ikke får en kvalitetsforbedring ved at bruge en højere opløsning, det er bare »skønne, spildte pixels«.
Et forsøg: Øverst er der to små billeder, det ene billede er i en opløsning på 300 ppi. og det andet er i en opløsning på 72 ppi. Jeg vil kun spørge dig om en ting, kan du se forskel??

Enkel Top Bred Grå Sort Hvid Kort Rød Streg Kasse
Billeder af tiden der gik.. Se det.. Tag sigte.. Få det hele med..