Webhejs...

Sikker? Er der noget der er sikkert på nettet?

Websikre farver

det er det vigtigt at du bruger de rigtige farver hvis du vil være bare nogenlunde sikker på at den besøgende ser dine sider på den måde du havde tænkt da du designede siderne.
Hvis du ser på Farvepaletten, vil du se at der er 216 såkaldte »websikre« farver at vælge mellem. I hvert fald set med skærme der har 8 bits farvedybde (256 farver).
Tingene stiller sig helt anderledes når vi snakker 15, 16, eller 24 bits farver, (tusinder af farver, eller 16 millioner farver) men mere om det en anden gang.

Uha, der er mange farver..!

Når du kigger ned over farverne i paletten vil du nok give mig ret i at der egentlig er farver nok at vælge mellem, man skal bare tænke sig om.
Nu er det jo ikke sådan at du overhovedet ikke må vælge andre farver at arbejde med. Den tekst du læser her er f.eks. skrevet med en eller anden mere eller mindre tilfældig grålig farve. 
Problemet opstår primært med baggrundsfarver eller større farvede flader, (tabeller og lignende) og i størst grad på computere der kun kan benytte begrænset farveantal, (256 farver).

Pletter for øjnene?

På disse skærme vil farver som ligger uden for paletten have en tendens til at »pixelere«, eller brydes op i forskelligt farvede punkter. Det er noget computerens skærmkort gør for at tilnærme sig den valgte farve mest muligt. Resultatet bliver dog oftest at den rene, klare farve du valgte som baggrund på din egen computer nærmest ligner et stykke sandpapir der er spildt en spand maling på, set på den besøgendes skærm.

Billeder og baggrunde

Et ganske andet problem opstår når du prøver det umulige tricks, at få et billede til at glide over i baggrunden, ved at tone billedet ud i lige netop din baggrundsfarve ved hjælp af dit billedbehandlingsprogram. Det kan nemlig slet ikke lade sig gøre, ha, ha..!
Det skyldes ganske simpelt at forskellige skærme og grafikkort, fortolker farverne forskelligt. Så med mindre alle skærme er kalibreret ens, så har du sat dig for en umulig opgave hvis du vil ramme sidens baggrundsfarve på et billede.

Enkel Top Bred Grå Sort Hvid Kort Rød Streg Kasse
Frem med farvetuberne.. Vær lidt unik.. Husk noget blåt.. Måske bare sort og hvidt..